Normal_keizersnee_bevalling

Zweedse onderzoekers stellen dat kindjes die via een keizersnede ter wereld komen al snel een ontwikkelingsachterstand oplopen op het gebied van communicatie, fijne en grove motoriek, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden. Al op een leeftijd van vier maanden doen baby’s na een keizersnede het slechter dan leeftijdsgenoten die via een vaginale bevalling ter wereld komen. Dit meldt Gezondheid.be.

Na een jaar werden de verschillen kleiner, al was er nog wel een duidelijke achterstand op het gebied van grove motoriek – bijvoorbeeld kruipen en voorzichtig beginnen met lopen. Belangrijk is wel om te benadrukken dat binnen de Zweedse studie ruim vierhonderd baby’s zijn onderzocht, waarvan 66 via een keizersnede werden geboren. Een relatief kleine studie dus, die meer onderzoek behoeft.

Essentiële hormonen

Er is ook nieuw Amerikaans onderzoek dat stelt dat baby’s na een keizersnede de eerste tijd minder noodzakelijke hormonen in hun lijf hebben, die de vroege ontwikkeling zouden stimuleren. Doordat deze baby’s minder door die hormonen gestimuleerd worden, kan dat effect hebben op hun latere leven.

Door: Nationale Zorggids