Normal_zwanger__zwangerschap

Het Amsterdam UMC heeft een methode ontwikkeld om vroeg in de zwangerschap te voorspellen of de zwangere vrouw zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) krijgt. Het gaat om de fase waarin er nog geen (fysieke) symptomen zichtbaar zijn. Dit meldt Amsterdam UMC. 

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapshypertensie. De symptomen van pre-eclampsie kunnen zich geleidelijk of heel plotseling voordoen. De klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap. De oorzaak ervan is nog niet bekend. In Nederland hebben 1 tot 5 procent van de zwangere vrouwen met deze klachten te maken.

Variant op NIPT

Effectieve vroegdiagnostiek en therapie voor pre-eclampsie ontbreekt. Dit komt doordat de stoornis van de verbinding tussen moeder en kind in de vroege zwangerschap pas maanden later klachten geeft. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een test ontwikkeld om de zwangerschapsvergiftiging in de vroege fase op te sporen. De bloedtest is een variant op de niet-invasieve prenatale test (NIPT), waarbij in het bloed wordt gezocht naar erfelijke afwijkingen. In plaats van een analyse van het dna zoals bij de NIPT, kijkt de nieuwe test in het bloed naar het rna.

Dezelfde route

Het ideale testscenario is volgens het Amsterdam UMC om deze test te combineren met de al gebruikte NIPT. Dan kan gebruik worden gemaakt van dezelfde route voor afname, opwerking en analyse. Zo ver is het nog niet. De test zoals die nu ontwikkeld is in het laboratorium moet eerst grootschalig en op meerdere locaties worden getest in de praktijk.

Door: Nationale Zorggids