Normal_rss_entry-262692

Of het wenselijk is om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan zwangere vrouwen toe te dienen, moet op individuele basis worden besloten, adviseert het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). "Er is geen bewijs dat het vaccin voor hen meer risico's oplevert, maar er hebben simpelweg niet genoeg zwangere vrouwen meegedaan aan de klinische onderzoeken", zegt comitévoorzitter Harald Enzmann.

Zwangere vrouwen waren uitgesloten van deelname aan de studies. Wel raakten 23 vrouwelijke proefpersonen vlak voor of vlak na hun deelname zwanger, maar op basis van zo weinig gegevens kunnen wetenschappers geen conclusies trekken. De zwangerschappen zijn bovendien nog niet afgerond. Tijdens het onderzoek zijn verder dierproeven gedaan met zwangere dieren. Bij hen lijken de risico's heel klein, zegt senior klinisch beoordelaar Leonoor Wijnans van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Arts om advies vragen

Nader onderzoek door de ontwikkelaars van het vaccin moet meer duidelijkheid geven. In de tussentijd raadt ook het CBG zwangere vrouwen aan hun arts om advies te vragen. "Het is verstandig dit met de arts af te wegen. Stel dat iemand risicofactoren heeft voor Covid-19, dan kun je kiezen toch te vaccineren, ondanks dat je eigenlijk meer informatie zou willen hebben", aldus Wijnans.

Ook de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin bij kinderen onder de 16 jaar is nog onvoldoende onderzocht.

Door: ANP