Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Kenniscentrum Moeders van Morgen wil graag van Nederlandse zwangeren weten hoe zij het gebruik van medicijnen en vaccins tijdens de zwangerschap ervaren. Bijvoorbeeld het foliumzuur dat wordt aangeraden om te slikken, een paracetamol tegen de hoofdpijn of de 22-wekenprik tegen kinkhoest. Van deze middelen en vaccins is inmiddels bekend wat het effect op de zwangere vrouw en het ongeboren kind is, maar van veel geneesmiddelen is dat niet bekend. Daarom wil Moeders van Morgen van zo veel mogelijk zwangere vrouwen ervaringen ontvangen. Dit meldt Bijwerkingencentrum Lareb. 

Met de ontvangen informatie kan in de bijsluiters passendere informatie gegeven worden over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap. Dit is belangrijk voor de vrouwen zelf, maar ook zorgprofessionals die medicijnen voorschrijven.

Coronavaccin

Een voorbeeld van een grote onbekende zijn de nieuwe coronavaccins. Vooralsnog luidt het advies om te wachten met vaccineren tegen het coronavirus tot na de zwangerschap. Dit omdat tijdens de testfase geen zwangere vrouwen hebben deelgenomen en dus niet bekend is watde vaccins dan doen. Sommigen krijgen het advies om het vaccin wel te nemen, namelijk vrouwen met onderliggende aandoeningen, vrouwen met ernstig overgewicht en zwangeren die in de zorg werken en een groter risico op corona lopen.

Door: Nationale Zorggids