Normal_rss_entry-268534

Jongeren zijn toe aan meer anticonceptie voor mannen, laat een onderzoek zien van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Van de jongeren wil 65 procent dat er meer anticonceptiemiddelen voor mannen op de markt komen, om zo de verantwoordelijkheid eerlijker te verdelen.

Aan het onderzoek deden 3500 jongeren van 16 tot en met 34 jaar mee. Negen op de tien deelnemers (87 procent) vinden dat je er samen voor moet zorgen dat je niet ongewenst zwanger raakt. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar nieuwe anticonceptiemiddelen voor mannen, zoals een anticonceptiegel, -pil of injectie. De helft van de jonge mannen (53 procent) zou de mannenpil wel willen slikken.

Bijna alle vrouwelijke deelnemers (93 procent), maar ook een meerderheid van de jonge mannen (77 procent) willen dat anticonceptie vergoed wordt door de basisverzekering. Vrouwen onder de 18 jaar krijgen anticonceptiemiddelen vergoed, voor 18 tot 20-jarigen valt het onder het eigen risico en boven de 21 jaar moet het zelf betaald worden.

Van de jonge mannen die nu een relatie hebben, zegt een derde dat ze meebetalen aan de anticonceptie van hun vrouwelijke partner. Vaak wordt de pil of het spiraaltje afgerekend van de gezamenlijke rekening. Veel deelnemers die niet meebetalen (40 procent) zeggen dat ze er nooit bij stil hebben gestaan om de kosten te delen.

Door: ANP