Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Nederland behandelt veel te vroeg geboren kindjes als ze na een zwangerschap van 24 weken geboren worden. In onder meer het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zweden ligt de behandelgrens op 22 weken. Volgens Erasmus MC-promovenda Lien de Proost hecht Nederland veel waarde aan de kwaliteit van leven en vrijheid en ligt de behandelgrens daarom hoger dan elders. Dit meldt Erasmus MC. 

“Vrijheid, kwaliteit van leven, en de wens om lijden zoveel mogelijk te beperken staan hier hoog op de agenda. Dat komt niet alleen terug in de meer sociale thema’s zoals drugs en prostitutie, maar ook in belangrijke bio-ethische thema’s zoals euthanasie en abortus”, aldus Proost. Zij constateert dat het belang van vrijheid duidelijk zichtbaar is in het Nederlandse beleid.

Behandelgrens en abortusgrens 

Dit Nederlandse beleid is inmiddels tien jaar oud en de richtlijn is aan herziening toe. Dat gaat dus ook gebeuren. Voor De Proost een goed moment om de behandelgrens van 24 weken te onderzoeken. De promovenda denkt dat dit ook het juiste moment is om te kijken naar de abortusgrens. Op dit moment is dat namelijk ook toegestaan tot 24 weken. Reden voor de onderzoeker om zich af te vragen of de abortusgrens mee schuift met een eventuele nieuwe behandelgrens bij vroeggeboorte. “Onderzoek genoeg voor in de toekomst dus!”

Door: Nationale Zorggids