Normal_pexels-pixabay-46207__1_

Tot een vijfde deel van alle vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch. Drie tot vier procent ontwikkelt hierdoor een posttraumatische stress stoornis PTSS). Het OLVG onderzoekt samen met 25 verloskundigenpraktijken of EMDR-therapie, een behandeling voor mensen die last blijven houden van een heftige gebeurtenis, helpt om PTSS-klachten na een traumatische bevalling te voorkomen. Dit meldt OLVG.

 

De therapie zou direct na een traumatische bevalervaring worden ingezet. EMDR is een bewezen effectieve therapie voor PTSS, maar het is nog niet bekend of een vroege behandeling ook klachten kan voorkomen. 'Wereldwijd is nog niet goed onderzocht of vroege interventie met hulp van EMDR kan bijdragen aan het voorkomen van PTSS, of PTSS -klachten', aldus gynaecoloog en onderzoeker Mariëlle van Pampus.

Sinds vorige maand worden alle vrouwen die een medische bevalling hebben gehad, gevraagd naar hun ervaring. Wie voldoet aan een aantal criteria, mag meedoen aan het onderzoek. De ene helft krijgt EMDR, de andere helft krijgt de nazorg die normaliter wordt gegeven. De bedoeling is dat 200 vrouwen meedoen aan het onderzoek en dat het onderzoek binnen twee jaar is afgerond. 

Door: Nationale Zorggids