Normal_condoom_soa_seks

Het is belangrijk dat jongeren goed weten welke voorbehoedsmiddelen er zijn. Veel jongeren zijn niet bekend met de grote variatie en wat het beste bij hen past. Om hen te helpen bij het kiezen van het meest geschikte middel, en daarmee onbedoelde zwangerschappen en soa’s te voorkomen, lanceren het ministerie van Volksgezondheid en Sense.info de campagne ‘Welk voorbehoedsmiddel past bij jou: de Vrij Veilige Dating Show’. Dit meldt Rijksoverheid. 

 

In de datingshow gaan jongeren op date en in gesprek met voorbehoedsmiddelen en draait het niet om wié je mee naar huis neemt, maar wát je mee naar huis neemt. Presentatrice Eva Cleven, bekend van het tv-programma Het Klokhuis, helpt jongeren op zoek te gaan naar het voorbehoedsmiddel dat het beste bij hen past. Het gaat niet alleen over de pil of het condoom, maar ook over minder bekende voorbehoedsmiddelen als de anticonceptiepleister, het koperspiraaltje of het vrouwencondoom.

In zes afleveringen vertellen jongeren over hun eigen ervaringen met één van de middelen, zowel in een vaste relatie als bij losse contacten en hoe ze tot die keuze zijn gekomen. Er wordt benadrukt dat het gebruik van een voorbehoedsmiddel een gedeelde verantwoordelijkheid is van man en vrouw.

Jongeren worden uitgenodigd ook zelf op date te gaan via devrijveiligedatingshow.nl. Als ze daarna meer informatie willen, dan is Sense.info de plek voor al hun vragen over seks en betrouwbare voorbehoedsmiddelen.

Informatie over anticonceptie belangrijk

De meeste vrouwen die seksueel actief worden, gaan voor een anticonceptieconsult naar de huisarts. Uit recent onderzoek van Rutgers onder 516 jonge vrouwen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar blijkt dat ze het eerste anticonceptiegesprek gemiddeld met een 7,1 beoordelen. Het blijkt belangrijk dat de vrouw ervaart dat er voldoende tijd voor haar genomen wordt, dat zij zich met respect behandeld voelt, en dat zij zich op haar gemak voelt. Vrouwen zijn vooral tevreden als informatie aansluit bij hun behoeften. Zo vindt 80 procent van de vrouwen informatie over bijwerkingen belangrijk terwijl 38 procent van de vrouwen tevreden was over deze informatie. Na het bezoek aan de huisarts kozen bijna acht op de tien vrouwen voor de pil, 15 procent koos voor een spiraal of implantaat, 5 procent voor een prikpil, anticonceptiepleister of anticonceptiering en 4 procent voor een condoom om een zwangerschap te  voorkomen.

De Vrij Veilige Dating Show is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met Sense.info. Hierbij zijn Soa Aids Nederland, Rutgers, de GGD/Centra voor Seksuele Gezondheid en het RIVM betrokken. Voor antwoord op alle vragen over seks en betrouwbare middelen om onbedoelde zwangerschappen en soa’s te voorkomen, zie Sense.info. Voor een overzicht van alle datingshow filmpjes zie: De Vrij Veilige Dating Show - YouTube.

Door: Nationale Zorggids