Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Gynaecologen konden lange tijd geen hartfilmpjes maken van ongeboren kindjes, maar door een nieuwe technologie van Nemo Healthcare, en mede dankzij promovendus Rik Vullings van de TU/Eindhoven, kan dat binnenkort wel. Momenteel kunnen gynaecologen (en verloskundigen en echoscopisten) enkel een hartslag wel meten, maar dat gebeurt via ultrageluidtechnologie, waarbij en soort knop op de buik geluid naar het kindje stuurt. Dat geluid stuurt het geluid van een kloppend hartje terug. Echter is de huidige methodiek niet nauwkeurig genoeg. Dit meldt TU/Eindhoven. 

Elektrodes op de buiken blijken veel betrouwbaarder te zijn dan de huidige manier van een hartslag meten. Het zenuwstelsel van de mens geeft elektrische prikkels af zodat spieren gaan bewegen. Het hart heeft ook relatief veel spierweefsel, maar een herkenbaar elektrisch patroon, legt Rik Vullings uit. “Waardoor het in principe mogelijk is dit signaal, dat verborgen zit tussen allerlei andere signalen en ruis, zichtbaar te maken. Dat is niet makkelijk, maar bij Nemo Healtchcare toch gelukt.”

Hartafwijkingen ontdekken

Door een sticker op de buik te plakken is het mogelijk om langdurige de hartslag te meten én om een hartfilmpje te maken. Dat Dit lever verloskundigen en gynaecologen meer en betrouwbaardere informatie op. Ziet men een afwijkend hartritme, dan is er in een op de drie gevallen ook daadwerkelijk iets mis. Ongeveer 40 procent van de hartafwijkingen worden niet gezien met de huidige methodieken, waardoor vaak pas te laat ingegrepen wordt. Kinderen hebben een grotere overlevingskans als zij bijvoorbeeld tijdig medicijnen krijgen of meteen na de bevalling worden geopereerd.

Na ongeveer 20 jaar ontwikkelen, kan Nemo Healthcare vanaf dit jaar de apparatuur in Europese ziekenhuizen gaan verkopen.

Door: Nationale Zorggids