Normal_zwangerschapstest

Sinds 29 april is het programma Nu Niet Zwanger actief in de gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo. De verantwoordelijke wethouders van de drie steden hebben hiervoor het startsein gegeven. Het landelijke programma richt zich op kwetsbare mensen en moet hen helpen onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Dit meldt de gemeente Enschede. 

De drie steden draaiden het programma samen met GGD Twente. Door actieve begeleiding en open gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie helpen zij kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun zwangerschap. Landelijk doen 141 gemeenten mee aan het programma. Almelo, Enschede en Hengelo zijn de eerste gemeenten in de regio Twente die ermee van start gaan.

‘Nu Niet Zwanger’ ondersteunt

Onbedoeld zwanger raken is op jongeren en op latere leeftijd een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, waarbij de onbedoeld zwangere vrouw en haar omgeving worden geconfronteerd met een situatie waar zij niet direct voor gekozen hebben. Het gesprek voeren over een kinderwens en het eventuele moment daarvan, helpt bij het maken van een bewuste keuze. Zo kan een onbedoelde zwangerschap worden voorkomen. Daarom is in 2014 het programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. Na een succesvolle pilot in Tilburg is het programma landelijk uitgerold.

Invulling kinderwens

Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare mensen bij een bewuste invulling van hun kinderwens. Hulpverleners begeleiden mensen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld en verkennen met hen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan. Nu Niet Zwanger is er voor vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd waarbij sprake is van een opeenstapeling van problemen en/of beperkingen, bijvoorbeeld ernstige verslavingen, ernstige psychiatrische aandoeningen of mensen met een verstandelijke beperking.

Door: Nationale Zorggids