Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Gynaecologen en kinderartsen maken zich zorgen om het aantal vrouwen dat alcohol drinkt vroeg in de zwangerschap. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat één op de twintig vrouwen niet stopt met drinken tot 15 weken van de zwangerschap. Dit meldt het Erasmus MC. 

Ook als het om één glas wijn gaat, raden artsen het af om te drinken tijdens de zwangerschap. Toch doen vrouwen dit wel, blijkt uit de PEth-test die tot twee weken terug in het bloed kan zien of er alcohol is genuttigd. Ondanks dat de 90 procent van de zevenhonderd vrouwen op de standaardvragenlijst aangaf niet te hebben gedronken, bleek vijf procent dit toch te hebben gedaan. 

Foetaal alcoholsyndroom

“Alcoholgebruik in de zwangerschap kan heel schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Ernstige blootstelling kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom wat tot uiting kan komen in achterstand op de mentale ontwikkeling en fysieke tekortkomingen”, leggen gynaecoloog Hilmar Bijma en kinderarts Barbara Sibbles van het Erasmus MC uit. Wetenschappers weten niet hoeveel alcohol nodig is om FOS te veroorzaken, maar duidelijk is dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Bijma pleit voor standaard gebruik van de PEth-test zodat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap niet alleen wordt opgespoord, maar ook bespreekbaar is.

Door: Nationale Zorggids