Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Gemiddeld komen er jaarlijks 24 vrouwen op gesprek bij Medisch Centrum Kinderwens om hun wens om eicellen in te vriezen te bespreken. In 2020 kwamen er 48 vrouwen langs. Steeds vaker willen ze om niet-medische redenen hun eicellen laten invriezen: omdat ze geen partner hebben, de klok horen tikken of omdat ze moederschap willen uitstellen. In het UMC Utrecht is het zo druk, dat er een aanmeldingsstop is voor vrouwen zonder medische indicatie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Het invriezen van eicellen is aanzienlijk duurder dan een ivf-behandeling. Wie een ivf-behandeling ondergaat zonder medische indicatie is daar ongeveer 1.700 euro aan kwijt en betaalt daarbij 1.300 euro voor medicijnen. Bij eicellen invriezen betaal je naast de kosten voor een ivf-behandeling 2.200 euro voor medicijnen, 400 euro voor het invriezen  en je betaalt jaarlijks huur voor de vriescel. Bovendien zijn er gemiddeld tussen de drie en zes behandelingen nodig om genoeg eicellen bijeen te krijgen.

Intensief traject

Vrouwen moeten er rekening mee houden dat het een intensief traject is, waarbij ze om de twee tot tweeëneenhalve week hormooninjecties krijgen en echo’s en een eicelpunctie ondergaan. Hierna kunnen de eicellen pas langdurig worden opgeslagen in een vriezer. Toch zijn er vrouwen die deze eicellen niet willen gebruiken. “Studies laten zien dat gemiddeld 10 procent van de patiënten terugkomt voor het gebruik van ingevroren eicellen. Ze zijn dan mogelijk toch een partner tegengekomen met wie ze het op een natuurlijke manier willen proberen. Sommigen gebruiken de ingevroren voorraad dan als reserve”, zegt Marieke Schoonenberg van kinderwens Nij Geertgen.

Zij wijst er ook op dat vrouwen die écht gebruik willen maken van de eicellen, er goed aan doen om ze tijdig te laten invriezen. Bij voorkeur voor hun 35ste, zegt Schoonenberg. Dan is de kans op succes het grootst.

Door: Nationale Zorggids