Normal_baby_pasgeboren_geboorte

Begin deze week was het nog geen epidemie, maar nu wel: het RS-virus gaat dusdanig rond onder kinderen dat er sprake is van een RS-virusepidemie, bevestigt het RIVM. In de tweede week van juni kwamen er 37 meldingen over binnen. Bij 21 patiënten per week (en dat twee weken achtereen) kan het epidemie genoemd worden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Jonge baby’s met het RS-virus kunnen er ernstige longontsteking door krijgen, waardoor soms ademhalingsondersteuning op de intensive care nodig is. Normaal gesproken liggen de ziekenhuizen in de winter vol met kinderen met RSV. Een van de redenen dat het zich nu uit, komt waarschijnlijk door de afstandsregels die al anderhalf jaar noodzakelijk zijn. Daardoor hebben mensen geen immuniteit tegen het virus opgebouwd.

Geen immuniteit

Normaal gesproken heeft 60 tot 70 procent van de kinderen onder de 1 jaar en bijna alle kinderen onder de 2 jaar een RS-virusinfectie doorgemaakt. Doordat er weinig RS-virus was het afgelopen jaar, is de groep jonge kinderen zonder immuniteit tegen het virus gegroeid en zal de omvang van de epidemie groter zijn. De verwachting is echter dat de schoolvakantie het aantal virusinfecties kan remmen.

Wel ziet het RIVM nu al dat het aantal kinderen dat met RSV wordt opgenomen, stijgt. In Nederland overlijden er bijna geen kinderen meer aan, maar op andere delen van de wereld wel. Nederlandse artsen zijn erover ingelicht en dus extra alert op het virus, zodat extra overlijdens voorkomen worden.

Door: Nationale Zorggids