Normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Tijdens de zomervakantie nemen veel mensen vrij en zoeken ze de zon op. Op het strand, de camping, het balkon of in de tuin thuis en bij vakantiehuisjes. In de zomer is de zonkracht sterk. Het RIVM waarschuwt tegen verbranding: bescherm jezelf en kinderen, luidt het advies. Dit meldt het RIVM. 

Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk. Wie tussen 11.00 en 16.00 uur lang buiten is, doet er goed aan om gepaste maatregelen tegen verbanding te nemen. De zonkracht is dan het sterkst. Binnenblijven tussen 12.00 en 15.00 is dan ook aan te bevelen. En als dat niet lukt: blijf uit de zon en zoek de schaduw op.

Tips tegen zonverbranding 

Door de huid te bedekken met kleding en een pet of hoed met brede rand is verbranding ook goed te voorkomen. Extra aandacht is hierbij nodig voor het beschermen van (jonge) kinderen tegen uv-straling. De huid dient elke twee uur met zonnebrandcrème ingesmeerd te worden, met minstens factor 30 en een UVA-filter. Ook na het zwemmen is het goed om zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. Bij het gebruik van mugwerende middelen: breng dit een half uur na de zonnebrandcrème aan. Het kan de werking beïnvloeden.  
Ook de ogen zijn gevoelig voor de zon en daarom is bescherming met een zonnebril verstandig. Een bril moet eigenlijk een uv-bescherming van 100 procent hebben of een uv-filter van 400. Dit staat op het stickertje of kaartje van de zonnebril.

Effecten uv-straling

Een beetje uv-straling is goed voor de mens, want het zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel uv-straling is niet goed: de huid verbrandt en veroudert sneller. Dat kan al binnen 20 minuten gebeuren, afhankelijk van het huidtype. Ook kan uv-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Kinderen zijn extra vatbaar voor beschadiging van de huid door de zon.

Door: Nationale Zorggids