Normal_ziek_ziek_kind_baby

Alle bedden op de kinder-intensive cares in Nederland zaten dinsdag vol met jonge kinderen met het RS-virus. Zo vol dat er zeker één patiënt overgedragen moest worden naar een Antwerps ziekenhuis. Geplande operaties worden uitgesteld omdat er plaats gemaakt moet worden voor zieke kindjes met het ernstige verkoudheidsvirus. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Enkele weken geleden maakten de eerste ziekenhuizen in zuidwest Nederland een melding van een uitgestelde RS-virusepidemie. Daarna liepen de ziekenhuizen in Amsterdam, Nijmegen en Limburg ook vol met jonge, zieke patiëntjes. Inmiddels zitten alle ziekenhuizen in het land overvol. Nederland telt negentig kinder-ic-bedden en gisteren waren ze allemaal bezet.

Operaties uitstellen

Ziekenhuizen laten weten hierdoor geplande ingrepen, als stomaplaatsingen, liesbreuken en het oplossen van spleten in gehemeltes te moeten uitstellen. Het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam UMC vreest voor verdere uitstel als verpleegkundigen door de vele coronabesmettingen in het quarantaine moeten.
Normaal gesproken worden veel kindjes in winterperiode ziek door het RS-virus, maar ditmaal (door de coronapandemie) in de zomer. Een uitgestelde epidemie, noemen experts het. Ziekenhuizen zijn hierdoor niet voorbereid op een uitbraak op dit moment.

Ernstige ziekte

Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RSV bij kinderen komt in Nederland nauwelijks nog voor, maar iedere winter belanden er normaal gesproken zo’n 150 tot 200 kindjes op de Nederlandse kinder-ic’s. Tweeduizend kindjes liggen jaarlijks in het ziekenhuis.

Meer over het RS-virus lees je hier.

Door: Nationale Zorggids