Normal_geboorte_bevalling_keizersnede_baby

Ziekenhuizen hebben niet genoeg personeel om bevallende vrouwen op te vangen. In enkele gevallen in de regio Rotterdam moest een vrouw thuis bevallen omdat er nergens plek voor haar was in een ziekenhuis. Verloskundige Iris Lensveld denkt niet dat de coronapandemie en vermeende geboortegolf hier iets mee te maken hebben, maar zegt dat het iedere zomer weer druk is in ziekenhuizen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Hoogleraar verloskunde Arie Franx vermoedt dat het de afgelopen weken extra druk is door een combinatie van het normale personeelstekort in de zomer en een hoger ziekteverzuim. Daarnaast liggen de ziekenhuizen ook nog eens vol met jonge kinderen met het RS-virus, waardoor er minder bedden vrij zijn. Met name voor te vroeg geboren kindjes of kindjes met complicaties die een tijdje in een couveuse moeten liggen. En soms is er simpelweg geen verloskamer beschikbaar.

Bermbevalling voorkomen

Het is in Amsterdam voorgekomen dat een verloskundige met een bevallende vrouw onderweg was naar een ziekenhuis verder weg, maar dat de bestemming niet werd gehaald. De vrouw beviel in de berm langs de weg. Lensveld zegt dat er daarom soms liever wordt gekozen voor een thuisbevalling, ook als dat niet de voorkeur van de ouders heeft. “Omdat we niet langer kunnen wachten op een plek in een ziekenhuis in de buurt of omdat de reis verder weg een te groot risico is.”

Verloskundigen in de regio Rotterdam voeren dagelijks overleg met elf ziekenhuizen. Iedere ochtend delen de ziekenhuizen of er bedden beschikbaar zijn of dat er juist moet worden uitgeweken naar een andere plek. Krijgt een verloskundige tijdig nee te horen, dan is er tijd en ruimte voor overleg voor een andere plek.

Door: Nationale Zorggids