Normal_expertgroep_doet_aanbevelingen_voor_gebruik_paracetamol_zwangere_vrouwen

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature is een artikel verschenen over het gebruik van paracetamol door zwangere vrouwen. Een groep van experts roept op tot meer onderzoek naar de veiligheid van deze pijnstiller. Daarnaast doen zij aanbevelen over het gebruik ervan door zwangeren. Deze aanbevelingen sluiten aan op het bestaande advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, meldt het CBG.

Voor zwangere vrouwen geldt dat de paracetamol de meest veilige pijnstiller is tijdens de zwangerschap. Wel moet gebruik ervan altijd afgewogen worden tegen de ernst van klachten. Paracetamol kan het beste alleen gebruikt worden als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering. Het advies blijft om altijd de bijsluiter te lezen en bij twijfel of vragen te overleggen met de arts, verloskundige of apotheker.

Veiligheid paracetamol

Samen met het Europees Medicijnagentschap (EMA) houdt het CBG de veiligheid van alle geneesmiddelen op de markt goed in de gaten. Voor elk medicijn wordt alle nieuwe informatie beoordeeld. Het volgen van geneesmiddelengebruik door zwangere vrouwen en de invloed van het medicijn op het ongeboren kind zijn hier onderdeel van. Nieuwe inzichten over bijwerkingen en risico’s van een medicijn kan gevolgen hebben voor aanpassing van de productinformatie en bijsluiter.

De meest recente studies waar in het artikel van Nature naar verwezen wordt, worden in het Europese netwerk beoordeeld. Het advies van het CBG blijft om voorzichtig om te gaan met het gebruik van paracetamol, ook tijdens de zwangerschap. “Wij houden de veiligheid van paracetamol steeds in de gaten. Pijn of koorts kan ook schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Maak dus altijd een zorgvuldige afweging en wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol. Gebruik paracetamol altijd zo min mogelijk, volg daarin de bijsluiter of raadpleeg je arts, verloskundige of apotheker”, aldus Ton de Boer van het CBG.

Door: Nationale Zorggids