Normal_zwangerschapstest

Foliumzuur wordt vaak te laat of niet lang genoeg gebruikt door zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek van Moeders van Morgen. Ruim 30 procent van de zwangeren slikt de vitamine niet volgens voorschrift en daarom is betere voorlichting noodzakelijk. Juist gebruik van foliumzuur tijdens de zwangerschap is namelijk heel belangrijk. Dit meldt Bijwerkingencentrum Lareb. 

Om aangeboren afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel van de foetus te voorkomen, is het advies om minstens vier weken voor de bevruchting tot acht weken erna te slikken. Bijna alle vrouwen slikken foliumzuur in het begin van de zwangerschap, maar 34 procent deed dat helemaal volgens voorschrift. Zij begonnen te laat met slikken of slikten de vitamine slechts een paar weken van de aanbevolen periode.

Het is volgens Moeders van Morgen om in de voorlichting speciale aandacht te hebben voor vrouwen die niet in Nederland zijn geboren, vrouwen met een laag of gemiddeld opleidingsniveau, vrouwen die een volgende zwangerschap doormaken en vrouwen van 25 jaar of jonger.

Door: Nationale Zorggids