Beddentekort voor bevallende vrouwen houdt aan

Waar het beddentekort voor zwangere vrouwen eerst een probleem in de Randstad was, is dat nu een probleem in alle regio’s. Overal in Nederland hebben ziekenhuizen moeite met het opvangen van vrouwen die op het punt staan om te bevallen. De problemen zijn ontstaan door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en het toenemende aantal bevallingen. Dit meldt het AD. 

De grote drukte op kraamafdelingen in ziekenhuizen komt door de zomermaanden waarin er altijd meer baby’s geboren worden en de geboortegolf die een gevolg lijkt te zijn van de lockdowns. Vrouwen die in het ziekenhuizen moeten bevallen of pijnstilling willen, moeten tegenwoordig langer wachten tot ze ergens terechtkunnen. Veel verloskundigen moeten ongeveer vijf ziekenhuizen bellen, voordat ze een vrij bed vinden.

Bed bezet

“Wat je soms ziet gebeuren is dat vrouwen al bij de eerste wee gaan zeggen dat ze pijnstilling willen, om zo toch op tijd een bed in het ziekenhuis te krijgen. Terwijl het dan ook nog uren of dagen kan duren voor de bevalling echt begint. Al die tijd houd je dus een bed bezet”, legt Rosanne van der Sterre van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) uit.

Neonatologie

Op de afdeling neonatologie, waar te vroeg geboren en zieke baby’s terechtkomen, is er een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen. Dus ook in gevallen van vroeggeboorte kan het voorkomen dat een vrouw elders moet bevallen. Als het aan Van der Sterre van de KNOV ligt, krijgen verloskundigen meer taken in het ziekenhuis. Hartfilmpjes mogen ze inmiddels al maken, maar het zou volgens Van der Sterre een bed kunnen schelen als ze dat meer mogen doen.

Door: Nationale Zorggids