Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

In het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam kunnen zwangere vrouwen meedoen met het groepsprogramma CenteringZwangerschap. Vrouwen leren samen over zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd. Ikazia werkt hierbij samen met twee verloskundigenpraktijken in de regio. Dit meldt het ziekenhuis. 

Vrouwen die meedoen met het programma krijgen zwangerschapscontroles en een cursus aangeboden. Het eerste gesprek is privé tussen patiënt en verloskundige, maar daarna vinden de afspraken in groepen van acht tot twaalf vrouwen plaats. In iedere groep zitten vrouwen die ongeveer even ver in de zwangerschap zijn. Een verloskundige en andere professional begeleiden de groep.

Met en zonder medische indicatie

In samenwerking met verloskundigenpraktijken Charlois en Pendrecht komen vrouwen met een medische indicatie in het ziekenhuis in contact met vrouwen die bij de verloskundigenpraktijken lopen. Ook is er een groep met alleen maar vrouwen met medische indicatie. Die komt vanaf januari samen. Vrouwen leren zelf hun bloeddruk meten, ze wegen zichzelf en mogen hun eigen dossier updaten.

17 uur meer zorg

“Gemiddeld krijgt een zwangere vrouw in de CenteringZwangerschap-groep 17 uur meer zorg dan bij individuele zorg. Verloskundigen leren de vrouwen daardoor beter kennen en de vrouwen hebben meer tijd om over hun zwangerschap en het aanstaand moederschap te leren. Ook na de bevalling komen we nog een keer samen”, aldus gynaecoloog Liv Freeman van het Ikazia Ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids