Normal_zwanger__zwangerschap__bedrust

Nadat maandag bekend werd gemaakt dat zeker dertien kindjes dood zijn geboren door een met corona besmette placenta, werd Verloskundig Centrum Bergweg in Rotterdam platgebeld door bezorgde vrouwen. Verloskundige Femke Karels hoopt dat vrouwen zich nu echt laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Nu bekend is dat corona grote gevolgen kan hebben voor een ongeboren kindje, stellen zwangere vrouwen meer vragen coronavaccinatie en een eventuele versnelde booster. Het advies van Karels aan zwangeren is om de prik vooral wél te halen. Ongevaccineerde vrouwen krijgen vaker corona én kunnen er ernstiger ziek van worden.

Hart en longen moeten harder werken

En dat is ook niet gek, omdat de conditie tijdens de zwangerschap flink achteruit gaat en het hart en de longen meer werk moeten verrichten. “Vooral in het derde trimester. Dus het is gewoon niet zo handig om Covid te krijgen”, zegt Karels. Sinds de komst van de Deltavariant van het virus, worden vrouwen vaker en harder getroffen.  Ze belandden steeds vaker op de intensive care en vanaf een zwangerschap van 28 weken is kunnen vrouwen vaak niet meer op hun buik aan de beademing. Dan moet het kindje vaak al gehaald worden en die krijgt dan met allerlei risico’s door vroeggeboorte te maken.

Door: Nationale Zorggids