Normal_zwanger_verloskundige_gynaecoloog

Zwangere vrouwen in Zuidwest-Nederland kunnen binnenkort van hun eigen verloskundige een coronavaccinatie of booster krijgen. Verloskundigen werken samen met het Erasmus MC om dit mogelijk te maken en hopen hiermee de GGD’en in hun regio te kunnen ondersteunen. Vrouwen krijgen door dit initiatief de mogelijkheid om vlakbij en in een vertrouwde omgeving gevaccineerd of geboosterd te worden. Dit melden Erasmus MC en EenVandaag. 

Zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen weten vaak niet of ze op de veiligheid van de coronavaccinatie durven te vertrouwen. Verloskundigen kunnen hen daarbij adviseren. Besluit een vrouw om toch gevaccineerd te worden of een booster te nemen, dan kan dat bij hun vertrouwde verloskundige. Dat is vooral belangrijk voor vrouwen die in buitengebieden wonen, voor wie de GGD niet om de hoek is. “Door deze samenwerking in de regio en een lokaal opgezet initiatief kunnen we onze zwangere vrouwen op korte termijn de vaccinatie aanbieden”, legt verloskundige Nanda Cornelissen uit.

Ziekenhuisopname

Ongeveer 10 procent van de met corona besmette zwangeren belandt in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn 848 zwangeren opgenomen geweest in het ziekenhuis, waarvan 110 op de intensive care. In het Erasmus MC zijn 33 zwangere vrouwen op de intensive care opgenomen (geweest) met zeer ernstige coronaklachten. In sommige gevallen moest het kindje te vroeg geboren worden, omdat de moeder op de buik beademd moest worden. Daarnaast zag een gynaecoloog van het Rotterdamse umc dat de placenta in sommige gevallen wordt aangetast, wat levensgevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Zeker dertien kindjes kwamen doodgeboren ter wereld door een met corona besmette placenta.

Grootschalige onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat vaccinaties niet gevaarlijk zijn voor zwangeren en hun kindje. Er is geen verhoogd risico op miskramen en ook is er niks afwijkends aangetroffen na de bevalling en tijdens de kraamtijd.

Door: Nationale Zorggids