Oud-gynaecoloog Den Bosch gebruikte zijn eigen sperma voor inseminatie

Een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch gebruikte zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie, zo meldt het huidige Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Dat gebeurde zonder de wensouders hierover te informeren en dus zonder hun toestemming.

De zaak kwam aan het licht nadat in 2021 een donorkind zich in het ziekenhuis in Den Bosch meldde met het vermoeden een kind te zijn van oud-gynaecoloog Nagel. De arts werkte mee aan DNA-onderzoek en daaruit blijkt dat hij inderdaad de biologische vader is. Het JBZ stelt dat voor het donorkind en de moeder "de impact van deze onderzoeksuitkomst begrijpelijkerwijs groot" is. "Want de relatie met je ouders of je kinderen is een van de meest belangrijke en waardevolle in het leven."

Nagel zegt zelf enkele keren zijn sperma gebruikt te hebben. Volgens het JBZ was hij de enige arts die zicht tussen 1977 en 1985 in het Carolus Ziekenhuis bezighield met kunstmatige inseminatie. Het JBZ noemt de werkwijze "onbegrijpelijk" en stelt vervolgonderzoek in om "de onderste steen boven te halen" over de gang van zaken en de omvang, aldus Piet-Hein Buiting, voorzitter van de raad van bestuur van het JBZ.

Afstammingsvragen

Donorkinderen die willen weten of de oud-gynaecoloog mogelijk de biologische vader is, kunnen zich melden bij de instantie Fiom, die zich bezighoudt met ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

In januari riep het Isala-ziekenhuis in Zwolle oud-patiënten van gynaecoloog Jan Wildschut van het vroegere Sophia Ziekenhuis nog op zich te melden. Hij verwekte minstens 47 kinderen met zijn eigen sperma in plaats van dat van donoren. Vorige week werd bekend dat voormalige gynaecoloog Jos Beek van het Elisabeth-ziekenhuis in Leiderdorp van in ieder geval 21 kinderen uit de jaren 70 en 80 de biologische vader zou zijn.

Door: ANP