Normal_pil_medicijn_tablet_abortuspil

Donderdag vond het tweede debat plaats over het initiatiefwetsvoorstel dat de verstrekking van de abortuspil via de huisarts mogelijk maakt. Dit was de eerste keer dat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid op het voorstel reageerde. Als antwoord op vragen over de continuïteit van abortusklinieken, zei hij geen garantie te willen bieden over het voortbestaan van individuele klinieken. Dit meldt de Tweede Kamer

GroenLinks, PvdA, D66 en VVD willen dat huisartsen ook de abortuspil kunnen voorschrijven. Volgens hen zorgt dat voor meer keuzevrijheid voor vrouwen, betere zorg bij ongewenste zwangerschap en betere toegang tot abortuszorg voor vrouwen in een omgeving die negatief staat tegenover abortus.

Een gang naar een abortuskliniek kan volgens initiatiefnemer Corinne Ellemeet van GroenLinks ingewikkeld zijn voor vrouwen in een omgeving waarin abortus moeilijk ligt. Maar als het aan de ChristenUnie ligt, moet die keuzevrijheid dan wel volledig zijn. Ook als een vrouw besluit om het kind te houden, moet goede zorg worden geboden. Chris Stoffer van de SHP vroeg tijdens het debat om actieve handhaving van het verbod op het (online) verkopen en/of het verstrekken van abortuspillen.

Huisarts beslist

Huisartsen besluiten zelf of zij de abortuspil willen verstrekken en worden daarvoor goed gescheeld, liet Ellemeet donderdag aan de Tweede Kamer weten. En huisartsen steunen het voorstel.

Sophie Hermans van de VVD zei donderdag dat huisartsen gericht kunnen adviseren over de verschillende mogelijkheden en ook een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Ook voor mensen zonder Nederlandse status kan dit initiatiefwetsvoorstel de abortuszorg verbeteren, denkt Jeroen van Wijngaarden van dezelfde partij.

Gevolgen voor abortusklinieken

Maarten Hijink van de SP wilde donderdag weten of de keten van abortuszorg niet in gevaar komt als klinieken als gevolg van dit wetsvoorstel minder abortussen zullen verrichten. Als het aan hem ligt, neemt het aantal klinieken absoluut niet af, net als de spreiding ervan. Lisa Westerveld van GroenLinks wil mede om die reden dat de financiering van de abortusklinieken de komende vijf jaar niet verandert. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zegt de impact van het voorstel op het aantal abortusklinieken niet te kunnen voorzien. Garantie over het voortbestaan van sommige van deze klinieken kan hij niet geven.
Op 15 maart stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.