Normal_luiers_baby

Baby’s die in de baarmoeder in aanraking zijn gekomen met infliximab mogen tot 12 maanden na de geboorte geen vaccin met levend verzwakt virus krijgen, zoals het BCG-vaccin. Infliximab kan in de baarmoeder of via moedermelk worden overgedragen aan de baby. Dit geeft een verhoogd risico op infecties wanneer levend verzwakte vaccins worden toegediend na de geboorte. In ernstige gevallen kan dit dodelijk zijn. Het advies aan zorgverleners is om gebruikers voorlichting te geven over risico’s tijdens zwangerschap en borstvoeding.  Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Infliximab is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van ontstekingsziektes van gewrichten en huidziektes, zoals reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica, arthritis psoriatica en psoriasis. Ook wordt het medicijn bij kinderen en volwassenen gebruikt tegen ontstekingsziektes in de darmen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Het advies aan patienten is om het gebruik van infliximab tijdens de zwangerschap en/of kraamperiode met hun zorgverlener te bespreken. Ook zou besproken moeten worden of en wanneer de baby een vaccin met levend verzwakt virus mag halen.

Advies aan zorgverleners

Zorgverleners moeten wachten met het geven van een vaccin met levend verzwakt virus, zoals het CBG-vaccin, tot 12 maanden na de geboorte als de baby in de baarmoeder is blootgesteld aan infliximab. Is er een duidelijk klinisch voordeel waarom de baby een vaccin moet krijgen? Dan kan vaccinatie in de eerste 12 maanden worden overwogen al de serumspiegel van infliximab bij de baby niet meetbaar is, of wanneer het medicijn alleen in de eerste drie maanden van de zwangerschap is gebruikt.

Het geven van een vaccin met levend verzwakt virus aan een babt wordt afgeraden als de baby borstvoeding krijgt, terwijl de moeder infliximab gebruikt. Advies aan zorgverleners is om het geven van een vaccin met levend verzwakt virus alleen te overwegen als de serumspiegel van het medicijn niet meetbaar is bij de baby.

Door: Nationale Zorggids