Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

Volgens belangenorganisatie BOinK betalen duizenden ouders voor kinderopvang die niet doorgaat vanwege personeelstekorten en ziekteverzuim onder medewerkers. Kinderopvangorganisaties geven dat geld lang niet altijd terug en zetten ruildagen in. Die ruildagen komen er voor ouders en kinderen bijna nooit van, omdat er op andere dagen nog steeds sprake is van personeelstekorten. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Ouders willen graag een klacht indienen om hun geld terug te krijgen, maar dat vinden ze lastig. Vooral omdat het niet de schuld is van de pedagogisch medewerkers. Veel ouders die in het Brabants Dagblad klagen over de situatie willen niet bij naam genoemd worden, omdat ze bang zijn dat hun kind daardoor geen goede zorg meer krijgt op de opvang.

Stuwmeer aan ruildagen

Belangenvereniging BOinK zegt dat er duizenden ouders zijn die honderden euro’s hebben betaald voor opvang die niet plaatsvindt. “Er is een stuwmeer aan ruildagen dat alleen maar verder toeneemt.” De organisatie wil dat ouders die al meer dan tien onbenutte ruildagen hebben, hun geld terugkrijgen. Overigens hebben de Geschillencommissie Kinderopvang en de rechter geoordeeld dat kinderdagverblijven het geld voor niet geleverde diensten moeten teruggeven. Ze mogen zich niet beroepen op overmacht.

Tegelijkertijd komt er dan wel een lastige actie voor de ouders bij. Ouders die financieel gecompenseerd worden, moeten de uren aanpassen voor de kinderopvangtoeslag. Ze vrezen ervoor dat ze uiteindelijk alsnog moeten  terugbetalen, maar dat is volgens het ministerie van Financien niet zo. Bij incidentele terugbetalingen, kunnen ouders niet in de problemen komen.

Omgaan met sluitingen

BOinK heeft een aantal tips voor omgaan met sluitingen door personeelstekorten en -uitval: 1) ga niet zonder meer akkoord met een ruildag, 2) dien een klacht in als de opvang weigert het geld terug te betalen, 3) meld je kind niet zelf af, 4) wijzig de uren waarvoor je niet betaalt krijgt in de kinderopvangtoeslag-app of via mijntoeslagen.nl. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky