Veel zwangere vrouwen gaan liever in een groep naar de verloskundige

Tien jaar geleden werd de Centering-methode, waarbij zwangere vrouwen in groepsverband naar de verloskundige gaan, in Nederland geïntroduceerd. Veel zwangere vrouwen zijn hier lovend over. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bij de uit Amerika overgewaaide Centering-methode bestaan de consulten uit één verloskundige en bijvoorbeeld een kraamverzorgster en een groep van acht tot twaalf vrouwen. Na de eerste intake bij de verloskundige krijgen vrouwen de keuze of ze daarna individueel of in groepsverband verder willen.

Het is gebleken dat er tijdens de groepssessies veel onderwerpen besproken worden waarover de vrouwen tijdens individuele sessies zouden zwijgen. De sessies duren ongeveer twee uur.

Hechte groep

Uit onderzoek is gebleken dat de vrouwen relatief snel een hechte groep vormen. Ze helpen elkaar ook buiten de sessies om. Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat vrouwen de verloskundige buiten de consulten om minder snel bellen.

De vrouwen worden nog wel door middel van een uitwendig onderzoek door de verloskundige gecontroleerd. Hun bloeddruk meten en noteren ze steeds vaker zelf.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong