Normal_zwanger

Ruim 7 procent van de vrouwen die voor het eerste bevalt, bevalt te vroeg. Gynaecoloog Martijn Oudijk van het Amsterdam UMC wil dat ook bij deze groep vrouwen – die op het eerste gezicht een laag risico op vroeggeboorte hebben – ook aandacht is voor preventie. Volgens hem zijn er een paar simpele interventies die heel effectief zijn. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

Jaarlijks komen er in Nederland meer dan 11.000 kinderen te vroeg ter wereld. Door omega-3 visolie te gebruiken, is de kans op vroeggeboorte onder de 37 weken 10 procent lager. Uit onderzoek hiernaar blijkt zelfs dat het aantal vroeggeboortes onder de 34 weken hierdoor zelfs met 40 procent daalt. Twee keer per week vis eten is in principe genoeg, maar als een zwangere vrouw dat niet lukt kunnen ook omega-3 visoliecapsules gebruikt worden.

Daarnaast zijn aspirines ook effectief: het slikken ervan doet het aantal zwangerschapsvergiftigingen en vroeggeboortes met 10 procent afnemen. Als het aan de gynaecoloog van het Amsterdam UMC ligt, krijgen alle vrouwen het advies om tijdens de zwangerschap aspirine te slikken.

Gezonde leefstijl

Volgens Oudijk heeft een gezonde leefstijl, zoals voldoende beweging en gezond eten, ook een positief effect op de zwangerschapsuitkomst. Veel vrouwen weten dat echter onvoldoende, stelt Oudijk. Hij pleit daarom ook voor een publiekscampagne die de effecten van een gezonde leefstijl op de zwangerschap benadrukt, zodat zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte minder vaak voorkomen.

Korte baarmoedermond

Een complicatie die mogelijk een rol speelt bij vroeggeboorte, is een verkorte baarmoedermond. Als het aan Oudijk ligt, wordt deze standaard gemeten bij de 20-wekenecho. Hij vindt niet dat dat een medicalisering van de zwangerschap is, maar juist laat zien dat vrouwen serieus worden genomen. Blijkt de baarmoedermond kort te zijn, dan kan het hormoon progesteron voorgeschreven worden.

Tegelijkertijd vindt Oudijk dat gynaecologen soms terughoudender moeten zijn met bepaalde ingrepen die de kans op een vroeggeboorte juist vergroten, zoals een curretage bij een abortus of vroege miskraam. In de abortuszorg zou daarom ook meer aandacht moeten zijn voor de langetermijneffecten. “Medicamenteuze afbreking is zeker veilig en minder risicovol als vrouwen later nog eens zwanger willen worden.”

Door: Nationale Zorggids