Week 21: zonnebrandcrème, vaccinatieplicht, eetstoornissen & meer apenpokken

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de herhaalbooster, het apenpokkenvirus, Ayahuasca en een streptoklokkeninfectie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: wat weten we inmiddels over het apenpokkenvirus in Europa?

Het apenpokkenvirus (Monkeypox) komt normaal alleen in West- en Midden-Afrika voor, vooral bij knaagdieren. Mensen kunnen er echter ook besmet mee raken. Onlangs dook het virus op in Europa en inmiddels heeft het ook Nederland bereikt. Wat is er bekend over de Europese gevallen, wat zijn de symptomen, hoe gaan de Nederlandse instanties ermee om en wat moet je doen als je besmet raakt?

Dinsdag: feit of fictie: ‘Van zonnebrandcrème krijg je huidkanker’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Van zonnebrandcrème krijg je huidkanker”.

Woensdag: Eerste Kamer verwerpt voorstel voor vaccinatieplicht kinderopvang

Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om kinderopvangcentra het recht te geven om kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen kinderziektes te weigeren, is gestrand in de Eerste Kamer. Doel van het voorstel was om de kindercentra veiliger te maken voor de gezondheid van kinderen. Lees hier waarom het voorstel is gestrand.

Donderdag: Hemelvaartsdag

Vrijdag: kinderartsen verwachten lange tijd drukte door toename eetstoornissen

Meer jonge Nederlanders dan voor de coronacrisis hebben een (ernstigere) eetstoornis. Doordat de problemen nu ook erger zijn, moeten behandelaren vaker overgaan tot dwangvoeding. Lees hier waarom kinderartsen uitgaan van langere tijd druk op een al overbelast zorgsysteem.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky