Dubbele achternaam tijdelijk ook mogelijk voor reeds geboren kinderen

Een tijdelijke overgangsregeling moet het mogelijk maken dat ook reeds geboren kinderen straks de achternamen van beide ouders kunnen dragen. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming stuurt vandaag een Nota van wijziging naar de Tweede Kamer die dit regelt. Uit een publiekspeiling van het ministerie van Justitie en Veiligheid van 2020 blijkt dat 32 procent van de mensen vindt dat het mogelijk moet worden dat ouders hun kinderen de namen van beide ouders meegeven. Na indiening van een wetsvoorstel dat dit regelt, schreven veel ouders naar het ministerie dat zij teleurgesteld waren dat de wet alleen zou gelden voor nieuwgeborenen. Dat meldt Rijksoverheid.

Eerder was een wetsvoorstel ingediend dat de dubbele achternaam regelt voor nieuwgeborenen. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen. Met de vandaag ingediende wijziging wordt alsnog een tijdelijke overgangsregeling geïntroduceerd, waardoor ouders van nog vrij jonge kinderen (eerste kind geboren op of na 29 januari 2019) een dubbele geslachtsnaam aan hun kinderen kunnen geven. De overgangsregeling zal voor één jaar gelden en is toegankelijk als beide ouders er gebruik van wensen te maken. Komen de ouders niet tot een gezamenlijke verklaring, dan houden de kinderen de geslachtsnaam die zij hebben.

Wetvoorstel dubbele achternaam

Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen of Korthals Altes, wordt deze naam als een enkelvoudige achternaam gezien. Mochten zij dat willen, kunnen ook zij hun kind dus een dubbele achternaam meegeven, zoals Van Bergen Henegouwen De Boer.

Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders. Wel geldt ook hier een maximum van twee namen in totaal. In deze gevallen geldt deze keuze niet vanzelf bij elk volgend kind in het gezin.

Een dubbele achternaam sluit ook beter aan bij mensen die vanwege meerdere nationaliteiten een andere achternaam hebben in een ander land. Soms is zelfs een procedure tot naamswijziging nodig om eenheid in hun achternamen te brengen. Dat is straks niet meer nodig.

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een buiten huwelijk of partnerschap geboren kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. In het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind zonder keuze van de ouders de achternaam van de vader of duomoeder.

De overgangsregeling zal onderdeel uitmaken van het wetsvoorstel dat nog moet worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer.

Door: Nationale Zorggids