Hersenontwikkeling foetus niet aangetast door verdoving bij zwangere

Zwangere vrouwen die een ingreep moeten ondergaan, hoeven zich geen zorgen te maken over anesthesie. Dit heeft namelijk geen invloed op de hersenontwikkeling van hun kindje, blijkt uit onderzoek van de UZ Leuven. Dit meldt HLN.be. 

Artsen die zwangere vrouwen behandelen, proberen verdoving zoveel mogelijk te vermijden. Toch is dat in 1 procent van de gevallen niet mogelijk als er een dringende ingreep nodig is, bijvoorbeeld bij een blindedarmontsteking. Uit onderzoeken met proefdieren zijn in het verleden negatieve uitkomsten aangetoond op de hersenontwikkeling van de foetus, maar of dat risico ook bij de mens bestond was niet bekend.

Geen neurologische effecten

Wel publiceerde het Amerikaans geneesmiddelenagentschap enkele jaren geleden over langdurig en herhaald gebruik van verdoving tijdens het derde trimester van de zwangerschap en de nadelige neurologische effecten op de foetus. Dit heeft de UZ Leuven nu ontkracht na onderzoek onder kindjes waarvan de moeder tijdens de zwangerschap verdoving had gehad en kindjes van moeders die dat niet hebben gehad.

“We zagen in het algemeen geen klinische relevante verschillen tussen de twee groepen. Zelfs bij zwangere vrouwen die langdurige algemene verdoving kregen waren er enkel kleine effecten zichtbaar die vergelijkbaar waren met andere factoren zoals de leeftijd van de moeder”, aldus professor Steffen Rex. Hij noemt de resultaten geruststellen voor vrouwen die tijdens de zwangerschap geopereerd moeten worden.  

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky