80 procent van de fietsongevallen bij kinderen door voet tussen de spaken

Jaarlijks belanden er ruim 8.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp door een verkeersongeval. Dat zijn elke dag 20 kinderen. 84 procent van die verkeersongevallen betrof een fietsongeval. Dat meldt VeiligheidNL. 

 

Naar aanleiding van het verdiepend onderzoek naar fietsongevallen in Nederland, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is VeiligheidNL dieper in de specifieke fietsongevallen bij kinderen (0 t/m 11 jaar) gedoken.

Mee op de fiets

Aandacht voor spaakbeknelling blijft belangrijk. Want 80 procent van de fietsongevallen bij 0 t/m 11 jarigen die op de fiets vervoerd werden, kwam door een voet tussen de spaken. Vooral de 3 tot 6-jarigen lopen een zeer groot risico.

De belangrijkste oorzaak van een voetje tussen de spaken is het vervoeren van kinderen zonder fietszitje of voetsteuntjes en rugleuning.

Helmgebruik

Vanaf jonge leeftijd deelnemen aan het verkeer is belangrijk en leerzaam. Maar laat kinderen dat wel veilig doen. Bijna geen van de kinderen die met letsel op de Spoedeisende Hulp belandde, droeg een helm. Terwijl 22 procent van deze kinderen letsel had aan het hoofd, de hals of de nek. 

Voorkomen is beter dan genezen

Neem je je kind mee op de fiets? Zorg dan altijd dat je een fietszitje gebruikt met spaakafscherming. En gaat je kind leren fietsen, laat hem dan altijd een fietshelm dragen. Het hoofd van een kind is kwetsbaar. Een helm helpt om ernstige verwondingen aan het hoofd te voorkomen. Hij vangt (een deel van) de klap op als een kind valt. Voorkomen is echt beter dan genezen.

Door: Nationale Zorggids