Dreigend terkort aan moedermelk: Moedermelkbank zoekt donoren

"We zijn hard op zoek naar nieuwe moeders die hun melk willen doneren voor te vroeg geboren baby’s”, zegt kinderarts-neonatoloog Chris van den Akker van het Emma Kinderziekenhuis. De voorraad van de Moedermelkbank is aan het slinken, en de bodem komt daardoor in zicht. Daarom wordt nu gezocht naar vrouwen die melk willen doneren. Dit meldt het Noord-Hollands Dagblad. 

Amsterdam UMC is het enige ziekenhuis met een moedermelkbank. Die levert nu al melk aan zeven van de negen ’intensive care afdelingen neonatologie’ in Nederland. De melk is bedoeld voor te vroeg geboren baby's. Hiervan produceren de moeders vaak geen of te weinig melk. Kunstvoeding is daarnaast geen geliefde optie, omdat moedermelk gunstige stofjes bevat die de afweer en ontwikkeling van de longen en hersenen stimuleren. Kinderen die moedermelk krijgen zijn vaak gezonder en hebben een hoger IQ.

Tien gezonde vrouwen erbij

Op dit moment doneren zo’n twintig vrouwen. Het UMC zou daar graag nog tien vrouwen bij krijgen. Met dat aantal kunnen ze alle intensive care afdelingen van Nederland voorzien in de vraag. Donoren worden vooraf getest op gezondheid en leefstijl. Via moedermelk kun je in zeldzame gevallen ziektes doorgeven, zoals HIV, syfilis en hepatitis. Roken, nicotinepleisters, alcohol, drugs, crashdiëten, bepaalde medicijnen en kruidenpreparaten zijn uit den boze. Ook vrouwen die werken met gevaarlijke stoffen vallen af. De anticonceptiepil mag wel.

Zo makkelijk mogelijk

De meeste moeders beginnen met doneren een tot drie maanden na hun bevalling als de melkproductie goed op stoom is. Ze krijgen instructie over hoe de melk veilig af te kolven en te bewaren in de vriezer. De Moedermelkbank levert gratis steriele flesjes, etiketten en een thermometer om de vriezer te checken. Minimaal één keer in de acht weken haalt een koerier de bevroren melk op.

In het ziekenhuis wordt de donormelk getest op bacteriën en gepasteuriseerd. „We noemen donormelk vloeibaar goud.” Niet alleen omdat het voor baby’s zo waardevol is. Oók omdat het - alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend - driehonderd euro per liter kost. Meer informatie: www.amsterdamumc.nl/nl/moedermelkbank.htm. 

Door: Nationale Zorggids