Normal_zwanger__zwangerschap__bevalling__ziekenhuisbevalling

De aanhoudende personeelstekorten heeft ervoor gezorgd dat de afdeling verloskunde in het Gelre ziekenhuis ineens moest sluiten. Helaas is dit niet het eerste ziekenhuis die deze afdeling heeft moeten sluiten. Verloskundige Colette Bloetjes vertelt over het ziekenhuis in Meppel. Tien jaar geleden sloot haar afdeling verloskunde ook wat grote gevolgen had voor de zwangere vrouwen én verloskundigen. Dit meldt de Stentor.

Doordat de centrale bevallingslocatie is weggevallen in Meppel is het vanzelfsprekend geworden dat Bloetjes kilometers moet reizen voor haar patiënten. "Ons werk is onvoorspelbaar, dat hoort erbij. Maar nu zijn de afstanden zó groot geworden, dat is zonder extra verloskundige niet te behappen. Voorheen zat het ziekenhuis op 15 tot 25 minuten rijden, die afstand is nu minimaal verdubbeld." Het komt dus weleens voor dat ze bij een cliënt in Heereveen is, terwijl een andere patiënt in Zwolle ook aan het bevallen is.

Geen partij

Gelukkig was de afdeling in Meppel niet per direct gesloten. "We hebben zoveel gesprekken gevoerd: met directie, verzekeraars, externe partijen. Maar uiteindelijk was het allemaal al beklonken. Wij zijn gewoon geen partij voor die grote jongens," zegt Bloetjes.

Zijn ook alleen maar mensen

Wel kregen de verloskundigen extra tegemoetkoming om een extra collega in te huren. Zonder een handje extra hadden ze het namelijk niet volgehouden. "Door het wegvallen van Meppel missen we een centraal punt. Bevallingen zijn nu overal en nergens. In Heerenveen, Zwolle en soms zelfs in Drachten of Leeuwarden, als dichterbij geen plek is. Onze aanrijtijden zijn zo lang geworden, dat extra menskracht nodig is om acute zorg te kunnen verlenen op een plek elders in ons gebied. Natuurlijk proberen we het op te vangen in samenwerking met buurpraktijken, maar het houdt een keer op."

Boeltjes geeft advies aan de verloren zwangeren en verloskundigen uit Zutphen. "Verloskundigen, ga met je collega's en buurtpraktijken in gesprek en kijk wat je voor elkaar kunt betekenen. Ga ook in gesprek met de verzekeraars. Zij zijn verplicht zorg in te kopen en zijn medeverantwoordelijk voor voldoende en veilige verloskunde. En tegen zwangere vrouwen zou ik zeggen: focus je niet op één ziekenhuis. Ik heb regelmatig vrouwen die beslist niet naar Heerenveen willen omdat hun kind dan een Friese geboorteplaats heeft. Maar als Zwolle geen plek heeft, kom je er toch terecht."

Door: Nationale Zorggids