Normal_pexels-lukas-3622568__1_

Een medisch skateboard kan vroeggeboren baby’s helpen met motorische problemen. Hiermee kunnen ze zich voort bewegen en wordt de achterstand in hun motorische ontwikkeling verminderd. Door het skateboard wordt hun gekruip ondersteund en kunnen ze lopen wanneer ze een jaar oud zijn. Dit meldt VakbladVroeg.

Baby’s die tussen 28 tot 32 weken zwangerschap geboren worden, krijgt een derde een motorische achterstand. Hun moment van kruipen en lopen is later dan die van andere baby’s, of ze krijgen subtiele motorische problemen. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot hersenverlamming.

Volgens cognitiewetenschapper Marianne Barbu-Roth komt het doordat vroeggeboren baby’s te kort in de baarmoeder hebben gezeten. In deze ondersteunende omgeving krijgen baby’s namelijk de tijd om te oefenen met hun ledematen en spieren, tijd die bij vroeggeboren baby’s is verkort.

Skateboard

Daarom heeft het team van Barbu-Roth een skateboard ontwikkeld die baby’s ondersteunt bij het bewegen. Zij worden op hun buik vastgemaakt aan het skateboard, zodat ze stevig liggen. Door een kleine verhoging kunnen baby’s hun armen en benen gebruiken om zichzelf vooruit te duwen. Deze beweging lijkt erg op die van baby’s die zichzelf vooruit duwen terwijl ze borstvoeding krijgen.

Korte sessies

Tijdens een vijfminutensessies komen de baby’s gemiddeld 139 centimeter vooruit. “Het is opmerkelijk dat zelfs op deze vroege leeftijd veel te vroeggeboren baby’s lange afstanden konden afleggen”, zegt Barbu-Roth. Na de sessies bleek dat de kans groter was dat ze hoofdbewegingen konden maken al twee maanden na de geboorte. Daarnaast konden zij kruipen na negen maanden en lopen na twaalf.

Hersenschade

Cerebrale parese onderzoeker Iona Novak, die niet bij het onderzoek zat, zegt dat de steekproef wel klein was. Deze had namelijk geen baby’s met hersenschade erbij betrokken, en dus geen kans hadden op hersenverlamming. “Ze hadden misschien wat motorische vertraging opgelopen, maar die hadden ze ingehaald tegen de tijd dat ze acht zijn”, zegt ze.

Op het moment zijn Barbu-Roth en haar collega’s bezig met een grotere proef. Terwijl ze in het eerste onderzoek 44 baby’s gebruikte, doen er nu meer dan honderd vroeggeboren baby’s mee. Nu zullen een paar wel hersenschade hebben, zodat het effect ook op hun motorische beperkingen bekeken kan worden.

Door: Nationale Zorggids