VeiligheidNL snapt samen slapen, maar wijst op risico’s bij zeer jonge baby's

Ouders kunnen er door oververmoeidheid en stress soms voor kiezen om hun pasgeboren baby bij hun in bed te leggen. Mieke Cotterink van VeiligheidNL snapt die keuze, maar wijst op ook de risico’s. Samenslapen met een baby van jonger dan vier maanden kán leiden tot de wiegendood. Dit meldt VeiligheidNL.

Jonge baby’s die bij hun ouders in bed slapen, hebben een verhoogd risico op wiegendood. Dit blijkt uit onderzoek uit 2004, waar twintig Europese landen aan meededen. In 2021 toonde een Nederlandse studie dezelfde resultaten: 26 procent van de baby’s jonger dan 4 maanden die door wiegendood kwam te overlijden, sliep samen in bed met ouders. Het risico op wiegendood is drie keer zo groot dan wanneer baby en ouder niet in een bed slapen.

4 van Veilig Slapen

Cotterink pleit ervoor dat ouders betrouwbare adviezen krijgen, zoals de 4 van Veilig Slapen: op de rug, in een slaapzak, in een eigen en leeg bedje. Een eigen bedje of wiegje is nog altijd de meest veilige plekken voor een jonge baby om te slapen. Ook co-sleepers die tegen het ouderlijke bed aanstaan of aanschuifbedjes zijn praktisch én veilig.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Wieke Eefting