Normal_schermtijd__schermgebruik__baby__peuter

Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat het gebruik van smartphones in de buurt van jonge baby’s en kinderen een negatief effect heeft op hun emotionele welzijn en ontwikkeling. Onderzoeker Marion van den Heuvel vindt dat een telefoon geen plek heeft in een gezin, zeker niet in het eerste jaar van een kind. Dit meldt NU.nl. 

Ouders die veel op hun telefoon zitten en daardoor maar weinig echt contact maken met hun kind, kunnen daardoor de hechting verstoren. Kinderpsychiaters zien dit ook steeds vaker gebeuren. Er zijn steeds meer kinderen die zich mentaal niet goed voelen en dat wordt mogelijk veroorzaakt door hechtingsproblematiek die in de kindertijd ontstaat. Immers, dat is een van de belangrijkste risicofactoren om op latere leeftijd depressie of angststoornissen te krijgen.

Spiegelen

Kinderen spiegelen ook nog eens het gedrag van hun ouders, zegt onderzoeker Tony van Rooij. Zij kunnen het dus heel normaal vinden dat hun ouders veel op hun telefoon zitten en dat zelf ook willen. “Het is bekend dat kinderen soms opstandiger en driftiger worden om aandacht te zoeken.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky