kosteneffectiviteit, zorgkosten, thuiszorg

AMSTERDAM - Door de vergrijzing van de bevolking en een afnemende beroepsbevolking moeten de kosten in de gezondheidszorg in bedwang worden gehouden. Daarom gaat het VUmc in Amsterdam met zeven andere partners samenwerken aan nieuwe methode om de zorg voor ouderen zo kosteneffectief mogelijk te maken, zo meldt het VUmc.

Het VUmc in Amsterdam, GGZ inGeest en zes buitenlandse partners werken samen aan een nieuwe benchmarkmethode, die als doel heeft de beste zorg voor zorgafhankelijke ouderen tegen de laagste prijs te vinden. Deze methode zal verschillen in kosten en kwaliteit tussen Europese (thuis)zorgorganisaties gaan wegen.

De hoop is dat beleidsmakers en politici straks aan de hand van objectieve criteria keuzes kunnen maken voor het meest kosteneffectieve zorgmodel. Dit zou moeten leiden tot betere kwaliteit van de thuiszorg en zou ouderen de kans geven om langer zelfstandig te blijven wonen. Zo blijven de kosten van langdurige opnames in verpleeghuizen beheersbaar.

De afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde en het onderzoeksinstituut EMGO+ van het VUmc hebben voor het ontwikkelen van de benchmarkmethode een EU-subsidie van drie miljoen euro ontvangen. De looptijd van het onderzoek, genaamd IBenC, is vier jaar en is deze maand van start gegaan.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten