Wouter Bos

EDE - Tijdens een debat over de zorg afgelopen woensdag werden verschillende actuele, zorggerelateerde onderwerpen besproken door onder meer de voorzitter van KPMG Gezondheidszorg Wouter Bos. Dat meldt DeWeekkrant.nl.

Bos ging daarbij in op onderwerpen als de bezuinigingen in de gezondheidszorg, de kwaliteit en de beschikbaarheid ervan. De oud-politicus vertelde onder meer dat Nederland de beste medische zorg van Europa kent, maar dat de zorg ook de op een na duurste van Europa is. Alleen Duitsland betaalt meer.

Met name de langdurige zorg kost de samenleving veel geld. "Dat verklaart ook gedeeltelijk waarom daar nu meer op bezuinigd wordt", aldus Bos. Hij wees erop dat veel geld kan worden bespaard door overbehandeling en verkeerde behandeling van 'lifestyleproblemen' te voorkomen.

Vanuit het publiek kwam een vraag naar voren die door veel mensen in de samenleving wordt gedeeld; waarom bepaalde mensen in de zorg zoveel moeten verdienen? Terwijl Bos wel voor een beperking van de ontslagvergoeding is, vindt hij wel dat er ruimte moet blijven voor mensen met unieke specialismes. Terwijl excessen er volgens Bos, die zelf bij KPMG circa 400.000 euro verdient voor vier dagen werken per week, wel uitmoeten, meent hij dat dit de bestaande betaalbaarheidsproblemen in de zorg niet oplost.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem