Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

AMSTERDAM - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat gemeenten de bezuinigingen op de AWBZ alleen kunnen halen, als zij mensen die langdurige zorg aanvragen verplichten om hun familie en vrienden te vragen om steun. Dat meldt Binnenlandsbestuur.nl.

De VNG reageert daarmee op de brief die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid eerder schreef over de hervorming van de langdurige zorg. Hoewel Van Rijn ook zou willen dat mensen hun sociale netwerk gebruiken als ondersteuning, wil hij dit niet verplicht stellen. De VNG noemt dat te vrijblijvend. "Gemeenten willen de bezuinigingen daar terecht laten komen waar die het best gedragen kunnen worden, zodat de meest kwetsbaren ondersteund kunnen blijven worden", aldus de VNG. 

OuderenOmbudsman Jan Romme kan zich niet vinden in deze gang van zaken. Hij wijst erop dat mantelzorgers in veel gevallen al overbelast zijn en dat in andere landen, waaronder Duitsland, waar kinderen worden gedwongen om voor hun ouders te zorgen, onwenselijke situaties ontstaan. Ouderen zullen door de verplichtstelling in een zeer afhankelijke situatie worden geduwd, terwijl kinderen die de mantelzorg op zich kunnen en willen nemen, dit vaak al doen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem