Normal_handen_ouderenzorg

WOERDEN – De regels voor AOW'ers die (gedeeltelijk) een huishouding delen vanwege een zorgrelatie, zullen duidelijk worden vastgelegd. Dit werd gisteren in het debat over de toekomst van de langdurige zorg toegezegd door Staatssecretaris Van Rijn. Dit meldt ANBO. 

Eerder deze maand zegde staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken al toe uit te zoeken wanneer ouderen samenwonen. Volgens ANBO zijn de voorwaarden in de wet zo onduidelijk dat de ouderen zelf niet eens weten hoe het nu precies zit. Dit kan leiden tot het onbedoeld ontvangen van te veel of te weinig uitkering, omdat de ouderen door de wetgeving gezien worden als samenwonend of juist alleenstaand, terwijl de situatie in de praktijk mogelijk het tegenovergestelde is. 
 
De onduidelijkheden gelden niet enkel voor ouderen met een LAT-relatie, maar ook voor kennissen en buurtgenoten die veel met elkaar omgaan en voor elkaar zorgen. De ANBO reageert verheugt op de toezeggingen en vindt dat de uitkeringsinstantie SVB de Gemeentelijke Basisadministratie als uitgangspunt zou moeten nemen. 'Samenwonen doe je in één huis. Apart wonen of LAT-ten doe je in verschillende huizen. Zo simpel kan het zijn,' aldus ANBO-directeur Liane den Haan.
 
© Nationale Zorggids