Logo_cli_ntenbelang_amsterdam

Het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) reageert vandaag op de berichtgeving over zorginstelling De Vierstroom in Gouda. De zorginstelling liet eerder deze week weten dat familieleden van nieuwe bewoners 'moreel verplicht' worden om tenminste vier uur per maand mee te helpen met klusjes in de zorginstelling. Het PMA laat weten een voorstander te zijn van een morele verplichting: niet voor mantelzorgers, maar voor zorginstellingen zelf. Dat meldt Cliëntenbelang Amsterdam.

Het PMA komt op voor de collectieve belangen van mantelzorgers in Amsterdam en Diemen. In deze regio zijn ongeveer 160.000 mantelzorgers. Het PMA, dat is ondergebracht bij Cliëntenbelang Amsterdam, is van mening dat zorginstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van mantelzorgers bij hun mantelzorgtaken en voor een goede afstemming hierin. Als zorginstellingen die verplichting op zich nemen komt het met de bereidheid van mantelzorgers om de handen uit de mouwen te steken vanzelf wel goed.

Staatssecretaris Van Rijn (VWS), onder meer verantwoordelijk voor het mantelzorgbeleid, gaf eerder aan niets te voelen voor verplichte mantelzorg. Deze week bleek hij echter op zijn standpunt te zijn teruggekomen toen hij zich positief uitliet over de plannen van De Vierstroom. Het PMA zegt het nieuwe standpunt van de staatssecretaris te betreuren.

© Nationale Zorggids