Normal_edith_schippers_2__2_

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft gezegd dat ze wil laten onderzoeken of de regels rond euthanasie moeten worden verruimd. De ChristenUnie en de SGP hebben de minister direct om opheldering gevraagd. Dat meldt Elsevier.

Een voorstel van de VVD-fractie om een 'commissie van wijzen' in te stellen die de euthanasieregels moet onderzoeken, werd door Schippers op Radio 1 omschreven als 'verstandig'. De minister is van mening dat de regels voor euthanasie en palliatieve sedatie goed werken, maar vanwege de onrust die onder huisartsen en in de maatschappij is ontstaan is zij bereid het beleid te heroverwegen. 'Je kunt je afvragen of de euthanasieregels die we hebben voldoende duurzaam en toekomstbestendig zijn. De maatschappij wil meer dan de regels toestaan, dan moet je je afvragen of die regels ruimer gesteld moeten worden,' aldus Schippers.

Schippers deed haar uitspraak naar aanleiding van de zelfmoord van een huisarts uit Tuitjenhorn, die fouten had gemaakt in de laatste levensfase van een kankerpatiënt. De huisarts diende deze honderd keer de toegestane hoeveelheid morfine toe, waarna de patiënt overleed. Nadat een coassistent alarm had geslagen, werd de huisarts verhoord en op non-actief gesteld. Kort daarna maakte hij een einde aan zijn leven.

De kwestie heeft tot onrust geleid onder huisartsen, omdat veel van hen de regels rondom euthanasie en palliatieve sedatie onduidelijk vinden.

© Nationale Zorggids