Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Zorgverzekeraars blijken flink te snijden in de aanvullende zorgpolissen. Zo is er vanaf volgend jaar vrijwel geen verzekeraar meer die fysiotherapie onbeperkt vergoedt. Als gevolg van de versobering van de aanvullende pakketten moeten vooral ouderen en chronisch zieken na 1 januari een groter deel van hun zorg zelf betalen. Dat meldt de Volkskrant.

Uit een analyse van de aanvullende zorgpakketten van vergelijkingssite zorgkiezer.nl komt naar voren dat de aanvullende verzekering volgend jaar duurder wordt, terwijl verzekerden er minder zorg voor terug krijgen. De premies voor het basispakket dalen volgend jaar wel met gemiddeld 10 procent. De aanvullende zorgverzekeringen betalen de behandelingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkunde die niet in het verplichte basispakket zitten. De verzekeraars leggen deze vergoedingen aan banden.

De versoberingen zijn nodig omdat steeds meer jongeren hun aanvullende verzekeringen opzeggen. In 2006 was 93 procent van de Nederlanders nog aanvullend verzekerd, tegen 86 procent in 2013. De verzekeraars verwachten dat de daling doorzet. Zonder de premies van de gezonde jongeren, die zelf doorgaans nauwelijks zorg verbruiken, hebben de verzekeraars niet meer voldoende inkomsten om de volledige zorgconsumptie van ouderen te vergoeden.

In plaats van de pakketten te versoberen of ouderen meer te laten betalen, zouden verzekeraars er ook voor kunnen kiezen om de premies voor alle aanvullend verzekerden gelijkmatig te verhogen. Geen van de grote verzekeraars die de premies voor volgend jaar heeft gepubliceerd, kiest hiervoor.

© Nationale Zorggids