Normal_nieren_02

Patiënten met diabetes, met name type 2, hebben met kans op nierproblemen dan gezonde mensen. Een hoger gehalte van het ‘goede’ cholesterol HDL in het bloed blijkt het risico op complicaties te verminderen. Dat meldt Niernieuws.

Het risico op nierproblemen bij diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes, blijkt toe te nemen bij een te veel aan triglyceriden (vetzuren) in het bloed en af te nemen bij een hoger gehalte HDL-cholesterol. Ook wanneer het LDL-cholesterol (‘slechte’ vetten) goed gereguleerd is in het bloed is de kans op niercomplicaties minder.

Nierproblemen komen veel voor bij mensen met diabetes type 2. De problemen ontstaan doordat de kleinste bloedvaatjes in deze organen beschadigd raken. In een multinationaal onderzoek onder ruim 2500 patiënten met suikerziekte ontdekten onderzoekers een verband tussen het cholesterolgehalte in het bloed en de kans op complicaties.

De onderzoekers concluderen dat deze resultaten een verder onderbouwing zijn van de gedachte dat een behandeling van een verstoord vetevenwicht in het bloed schade aan de kleinste bloedvaatjes bij diabetespatiënten kan voorkomen.

© Nationale Zorggids