Normal_transparantie

Mensen met een allergie blijken beter beschermd tegen slechtziendheid op latere leeftijd (macula degeneratie). Dat melden onderzoekers van het Radboudumc.

Macula degeneratie is een oogaandoening die het centrale gedeelte van het netvlies – de macula lutea ofwel gele vlek – aantast. Macula degeneratie is een soort 'slijtage' van het netvlies, waardoor de lichtgevoelige laag van het oog minder goed werkt. Omdat de meeste waarnemingscellen in de macula zitten, is het bij uitstek de plek waar scherpe en gedetailleerde beelden ontstaan. Macula degeneratie tast dat vermogen aan.

In de afgelopen jaren zijn aanwijzingen gevonden dat het afweersysteem een rol speelt bij het ontstaan van deze leeftijdsgebonden oogziekte. Vooral een (over-)actief complementsysteem – het 'aangeboren' onderdeel van de afweer – zou de kans op de oogaandoening sterk vergroten.

Om meer zicht te krijgen op die relatie onderzochten wetenschappers van het Radboudumc en de Universiteit van Keulen ruim 3500 mensen met macula degeneratie. Deelnemers aan het onderzoek werd standaard gevraagd naar eventuele allergieën. Anneke den Hollander: 'Een allergie is een afweerreactie en we waren benieuwd in hoeverre die allergiereactie effect heeft op de kans om macula degeneratie te ontwikkelen.'

De resultaten waren opmerkelijk. Den Hollander: 'Een allergie blijkt juist te beschermen tegen macula degeneratie. En het maakt niet uit of het gaat om een allergie tegen pinda’s, pollen, huisstofmijten of medicijnen; het geldt voor allergieën in het algemeen. Heb je een allergie, dan heb je 25 procent minder kans op macula degeneratie. Op latere leeftijd loopt dat verschil zelfs op tot 50 procent.'

© Nationale Zorggids