Normal_kindermisbruik_oog

Van 9 tot en met 15 maart 2014 is het Wereld Glaucoomweek. In deze week vragen oogartsen en patiëntenverenigingen wereldwijd aandacht voor de oogziekte glaucoom. Dit meldt de Oogvereniging.

Glaucoom is een chronische oogaandoening die de oogzenuw beschadigt. Verschillende oogziekten vallen onder de naam glaucoom die zich allen kenmerken door onder meer een te hoge oogdruk en uitval in het gezichtsveld. Glaucoom is een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid in de wereld. Wanneer glaucoom in een vroeg stadium wordt ontdekt kan de schade worden beperkt.

Het risico op glaucoom stijgt met het ouder worden. Ook mensen die al een hoge oogdruk hebben, bepaalde medicijnen zoals corticosteroiden gebruiken of met een sterke oogafwijking hebben een grotere kans. In sommige gevallen is glaucoom erfelijk. Ze hebben mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst een grotere kans op de oogaandoening. Het advies is om vanaf veertig jaar geregeld op glaucoom te laten controleren door een opticien of optometrist.

©Nationale Zorggids