Normal_foto_longen

Uit een studie geleid door het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht onder ongeveer 85.000 deelnemers is gebleken dat vaccinatie de kans op een longontsteking bij ouderen verkleint. Het is wereldwijd de grootste goed-gecontroleerde studie naar de werkzaamheid van een vaccin die ooit is uitgevoerd, zo meldt Gezondheidsnet.

Het vaccin Prevenar-13 werd door onderzoekers getest tegen dertien verschillende typen van de belangrijkste verwekker van longontsteking bij ouderen.

De voorloper van het vaccin is als Prevenar-7 al sinds 2006 in Nederland succesvol in gebruik ter preventie van longontsteking bij kinderen. Prevenar-13 is enkele jaren geleden als veelbelovend vaccin op de Nederlandse markt gekomen, maar over de werking bij ouderen was niet veel bekend.

Volgens onderzoeksleider prof. dr Marc Bonten van het UMC Utrecht is nu voor het eerst onomstotelijk vast komen te staan dat een belangrijk deel van de longontstekingen bij ouderen kan worden voorkomen met het vaccin.

Longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en het omringende weefsel. Het wordt vaak veroorzaakt door een infectie met de pneumokokkenbacterie. Als tijdige behandeling van een longontsteking uitblijft kunnen de longblaasjes zo verzwakken dat de longinhoud kleiner wordt, een patiënt kan hierdoor sterven. Jaarlijks sterven er wereldwijd vier miljoen mensen aan de gevolgen van een longontsteking.