Logo_heart-istock-pic-1

Het overlijden van een geliefde brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor de nabestaanden. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een hartaanval of beroerte in de eerste maand na het overlijden van een geliefde twee keer zo groot is. En er is zes keer zoveel kans dat de nabestaande zelf overlijdt in het eerste jaar na het verlies van hun partner. Dit meldt NU.nl. 

De boosdoener, zo hebben onderzoekers bewezen, is het hormoon cortisol. Dit hormoon komt vrij als mensen last hebben van stress en zorgt ervoor dat er meer glucose en dus energie beschikbaar komt in het lichaam. 
 
Een langdurige hoge hoeveelheid van cortisol in het lichaam kan echter leiden tot schade. Het heeft een hoge bloeddruk tot gevolg, waardoor de kans op beroertes en hartaanvallen groter wordt. Daarnaast vertaalt de stress zich ook wel in tijdelijke haaruitval of extra gevoeligheid voor verkoudheid, griep of hoofdpijn. 
 
Astma is ook een van de mogelijke bijverschijnselen van het rouwproces. Daarnaast hebben nabestaanden ook sneller last van darmontstekingen en diabetes. Naast de effecten van stress heeft de rouw ook tot gevolg dat mensen soms ongezonder gaan leven. Dit leidt weer tot een vergrote kans op kanker, botbreuken en hartaanvallen. 
 
© Nationale Zorggids