Normal_normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Eenzaamheid is een grotere bedreiging voor de gezondheid van 50-plussers dan ernstig overgewicht. Brits onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid kan leiden tot een scala aan gezondheidsklachten die een ernstige bedreiging vormen voor ouderen. Dit meldt 50plus.

Hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes en een verzwakt immuunsysteem zijn een paar van de gevolgen van een gevoel van afzondering bij ouderen. Daarnaast is er ook nog een verhoogd risico op depressie en dementie. Het onderzoek, dat onder Britse ouderen uitgevoerd werd, kwam tot de conclusie dat het risico op een vroege dood 14 procent hoger is bij een eenzaam persoon dan bij de gemiddelde persoon. De impact van zwaarlijvigheid is twee keer zo laag. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat armoede de kans op een vroege dood 19 procent groter maakte.
 
Psycholoog John Cacioppo van de universiteit van Chicago vergelijkt de pijn van eenzaamheid met fysieke pijn. In plaats van meer digitale communicatie raadt hij dan ook meer persoonlijk contact aan. Cacioppo: “We zien dat mensen die na hun pensionering contact blijven houden met hun collega’s en vrienden in hun buurt minder eenzaam zijn. Neem de tijd om fijne momenten te delen met familie en vrienden. Mensen die niet eenzaam zijn, amuseren zich met andere mensen en uiteindelijk blijven ze nog langer leven ook!”
 
Toch is niet alleen het contact belangrijk. Het onderzoek toonde ook aan dat het gevoel van eenzaamheid tenietgedaan wordt door gevoelens van betrokkenheid en waardering van de mensen om de ouderen heen.
 
© Nationale Zorggids